Nicwałd, Stara Ruda
- jurek.solecki
Witam.
Planuję wyjazd do Nicwałdu i Starej Rudy z Wnukami.
Przy okazji chcę zwiedzić cmentarze.
Moje pytanie g: gdzie były cmentarze dla tych miejscowości.
Pozdrawiam
Jurek Solecki
Planuję wyjazd do Nicwałdu i Starej Rudy z Wnukami.
Przy okazji chcę zwiedzić cmentarze.
Moje pytanie g: gdzie były cmentarze dla tych miejscowości.
Pozdrawiam
Jurek Solecki
-
- jurek.solecki
-
- jurek.solecki
- jurek.solecki
Witam.jurektorun pisze:Podałem dane na 1928 r. Być może później zaszły . Tego nie wiem. Nicwałd należał do parafii Okonin, a Stara Ruda do parafii Radzyń i pochówki z tych miejscowości odbywały się na cmentarzach parafialnych. Co nie przeszkadza odwiedzić Rywałd.
Pozdrawiam
Jurek
Dostałem ostatnio świadectwo chrztu Alojzego Soleckiego z 1939r. wystawione przez proboszcza z Rywałdu, a urodzonego w 1899r. w Starej Rudzie (OLLENRODE).
Słownik geograficzy podaje , że dla Starej Rudy OLLENRODE parafia była w Radzyniu.
Czyli przed 1939r zaszły zmiany w podziale terytoljalnym parafi w Radzyniu i Stara Ruda znalazła się w Rywałdzie.
Moje pytanie :
na jakiej podstawie wystawiono świadectwo chrztu
czy księgi wraz ze zmianą parafi mogły być przekazane do Rywałdu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ae3 ... 03e2a.html
Czy w AD Toruń ksiąg kościelnych szukać odnośnie Starej Rudyw paraf Radzyń czy parafi Rywałd
Pozdrawiam
Jurek Solecki
Pozdrawiam
Jurek Solecki
Jurku
Nie ufaj do końca informacjom podawanym przez publikacje niekościelne. Sam już raz się „naciąłem” na informacji ze "Słownika...". Przebadałem na ile to możliwe podane przez Ciebie informacje. Ciekawostką (!) jest to, że „Zarys statystyczno-historyczny Diecezji Chełmińskiej z 1928 r.” nie podaje przynależności m. Stara Ruda do par. Radzyn, Rywałd, Linowo Królewskie i Jabłonowo. Oceniam, że Stara Ruda należała w 1899 r. do par. Rywałd. Gdyby należała do par. Radzyn to jedynie przyłączenie par. Radzyn jako filii do par. Rywałd dawało by proboszczowi Rywałdu podstawę wystawienia aktu chrztu w 1939 r. To przyłączenie musiałoby nastąpić w latach 1928-1939 czyli po wydaniu „Zarysu…”, w którym obie parafie wymienione są i opisane oddzielnie.
Reasumując. Szukaj w par. Rywałd, a potem w kolejności Rzadzyn, Linowo Królewskie, Jabłonowo.
Pozdrawiam
Nie ufaj do końca informacjom podawanym przez publikacje niekościelne. Sam już raz się „naciąłem” na informacji ze "Słownika...". Przebadałem na ile to możliwe podane przez Ciebie informacje. Ciekawostką (!) jest to, że „Zarys statystyczno-historyczny Diecezji Chełmińskiej z 1928 r.” nie podaje przynależności m. Stara Ruda do par. Radzyn, Rywałd, Linowo Królewskie i Jabłonowo. Oceniam, że Stara Ruda należała w 1899 r. do par. Rywałd. Gdyby należała do par. Radzyn to jedynie przyłączenie par. Radzyn jako filii do par. Rywałd dawało by proboszczowi Rywałdu podstawę wystawienia aktu chrztu w 1939 r. To przyłączenie musiałoby nastąpić w latach 1928-1939 czyli po wydaniu „Zarysu…”, w którym obie parafie wymienione są i opisane oddzielnie.
Reasumując. Szukaj w par. Rywałd, a potem w kolejności Rzadzyn, Linowo Królewskie, Jabłonowo.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
-
Witaj
Stara Ruda
Metryka cywilna urodzenia Alojzego Soleckiego znajduje się prawdopodobnie w A.P. w Toruniu ( USC Rywałd ) lub w USC w Radzyniu Chełmińskim. Natomiast w A.D. w Toruniu są księgi metrykalne parafii Radzyń Chełmiński z lat 1880-1909 ( chrzty ). Więcej szczegółów na e-mail: jurgen342@gmail.com
Pozdrawiam
Jerzy
Stara Ruda
Metryka cywilna urodzenia Alojzego Soleckiego znajduje się prawdopodobnie w A.P. w Toruniu ( USC Rywałd ) lub w USC w Radzyniu Chełmińskim. Natomiast w A.D. w Toruniu są księgi metrykalne parafii Radzyń Chełmiński z lat 1880-1909 ( chrzty ). Więcej szczegółów na e-mail: jurgen342@gmail.com
Pozdrawiam
Jerzy
Jurek
-
Do 1905 r. miejscowość Stara Ruda należała na 100 % do parafii Radzyń Chełmiński. Od 01.10.1874r. także do USC Rywałd. Myślę, że po 1928 r. zaszły zmiany w granicach parafii Radzyń Chełmiński i Stara Ruda mogła się znaleźć w granicach parafii Rywałd. Nie mam na to dowodów, ale jest to wielce prawdopodobne.
jurgen342@gmail.com
jurgen342@gmail.com
Jurek
W dotychczsowych badaniach parafii Diecezji Chełmińskiej nie spotkałem się z przypadkiem prowadzenia odrębnych ksiąg metrykalnych dla poszczególnych miejscowości danej parafii. Owszem. Spotkałem się z przypadkami podziału jednej księgi na miejscowości i dopiero przy takim podziale dokonywano kolejnych wpisów. Tak więc zmiana granic parafii i przekazanie Starej Rudy do par. Rywałd w żaden sposób nie spowodowałaby przekazania ksiąg metrykalnych do tej parafii. Jedyna możliwość (przy założeniu że Stara Ruda należała do parafii Radzyń) to jak poprzednio napisałem przyłączenie Radzynia jako filii do Rywałdu. Jeżeli Jurek jest w 100 % pewien swoich danych to należy to zbadć poprzez analizę historii obu parafiii. Sam jestem ciekaw wyniku tych badań.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek 05 paź 2012, 22:18 przez Zatoka, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz Wegner
Genepedia
Genepedia
- jurek.solecki
Przeglądałem stronę archiwum odnośnie zasobów obu parafii.Maję tego dość sporo.
Do tej pory zajmowałem się rodziną mamy z terenu Litwy,tam jest łatwiej bo od lat zasoby
sukcesywnie umieszczane są w internecie.
Teraz przyszła pora na rodzinę ojca. Wiadomości z perwszej ręki mam bardzo nikłe.Rodzice bardzo późno pobrali się.Urodziłem się jak ojcięc skończył 50 lat i zmarł jak byłem młokosem, tok więc w domu były opowieści z wileńszczyzny.
Odnalazłem teraz córkę siostry ojca i ona nadrabia moje zaległości o rodzinie soleckich
ale jest juz dość znacznie starszą pania i co pamięta albo sobie przypomi po każdej mojej wizycie to uzupełnia moją wiedzę.
Dziękuję za naprowadzenie w poszukiwaniu dokumentów.
Jurek Solecki
Do tej pory zajmowałem się rodziną mamy z terenu Litwy,tam jest łatwiej bo od lat zasoby
sukcesywnie umieszczane są w internecie.
Teraz przyszła pora na rodzinę ojca. Wiadomości z perwszej ręki mam bardzo nikłe.Rodzice bardzo późno pobrali się.Urodziłem się jak ojcięc skończył 50 lat i zmarł jak byłem młokosem, tok więc w domu były opowieści z wileńszczyzny.
Odnalazłem teraz córkę siostry ojca i ona nadrabia moje zaległości o rodzinie soleckich
ale jest juz dość znacznie starszą pania i co pamięta albo sobie przypomi po każdej mojej wizycie to uzupełnia moją wiedzę.
Dziękuję za naprowadzenie w poszukiwaniu dokumentów.
Jurek Solecki
W AD jest Indeks parafii i miejscowości. Tym można się posługiwać wybierając parafię. Przeglądałam ją dzisiaj i Stara Ruda jest w parafii Rywałd w dekanacie Radzyń. Myślę, że od Rywałdu trzeba zacząć poszukiwania.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Anna Gabor
Poszukuję nazwisk: Brochocki i Gacki -Mazowsze,
Jurkiewicz, Leksandrowicz - Chełmża i okolice,
Cholewiński, Lewandowska Araś - Rypin i okolice.
Poszukuję nazwisk: Brochocki i Gacki -Mazowsze,
Jurkiewicz, Leksandrowicz - Chełmża i okolice,
Cholewiński, Lewandowska Araś - Rypin i okolice.