W dzisiejszym wydaniu "Nowości" jest do przeczytania ciekawy artykuł "Wyprawa w rodzinną przeszłość przez internet" Szymona Spandowskiego o poszukiwaniach genealogicznych. Można też obejrzeć zdjęcia genealożek z K-PTG.
Miłej lektury!
Kup "Nowości"
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa Szczodruch
Ewa Szczodruch
Re: Kup "Nowości"
Zeskanować nie potrafię, ale zamieszczę link do artykułu, który nasza Grażynka zamieściła na Facebooku:
https://plus.nowosci.com.pl/fascynujace ... GRXQY2QAV0
https://plus.nowosci.com.pl/fascynujace ... GRXQY2QAV0
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa Szczodruch
Ewa Szczodruch
Przeczytałem
Bardzo dobry artykuł i świetnie napisane .
Widać mistrzowską rękę redaktora i świetna reklama tego niszowego i zanikającego Hobby .
Szkoda ,że w dzisiejszym Świecie takie Pasje sie nie mieszczą .
No i świetna praca twórcy drzewa .
Może autorka drzewa opisałaby kogo dotyczy ,jakiej rodziny i Rodu .
Smutne ,że tak mało ludzi dzisiaj zajmuje sie tą tematyką .
To wymaga lat pracy i tysięcy godzin spędzonych w archiwach .
Myślę ,że można namówić gazetę do napisania kontynuacji takiego artykułu .
Jestem ciekawy także jaki oddzwięk mają artykuły o genealogii .To trudny temat
Pozdrawiam
Ryszard Welka
Bardzo dobry artykuł i świetnie napisane .
Widać mistrzowską rękę redaktora i świetna reklama tego niszowego i zanikającego Hobby .
Szkoda ,że w dzisiejszym Świecie takie Pasje sie nie mieszczą .
No i świetna praca twórcy drzewa .
Może autorka drzewa opisałaby kogo dotyczy ,jakiej rodziny i Rodu .
Smutne ,że tak mało ludzi dzisiaj zajmuje sie tą tematyką .
To wymaga lat pracy i tysięcy godzin spędzonych w archiwach .
Myślę ,że można namówić gazetę do napisania kontynuacji takiego artykułu .
Jestem ciekawy także jaki oddzwięk mają artykuły o genealogii .To trudny temat
Pozdrawiam
Ryszard Welka
Ryszard Welka
To racja, dobrze się czyta ten artykuł. Treść bardzo zaciekawia.
Na pewno za pośrednictwem redaktora Spandowskiego będzie Pan mógł nawiązać kontakt z autorem tego pięknego drzewa.
Pozdrawiam
Na pewno za pośrednictwem redaktora Spandowskiego będzie Pan mógł nawiązać kontakt z autorem tego pięknego drzewa.
Pozdrawiam
Anna Gabor
Poszukuję nazwisk: Brochocki i Gacki -Mazowsze,
Jurkiewicz, Leksandrowicz - Chełmża i okolice,
Cholewiński, Lewandowska Araś - Rypin i okolice.
Poszukuję nazwisk: Brochocki i Gacki -Mazowsze,
Jurkiewicz, Leksandrowicz - Chełmża i okolice,
Cholewiński, Lewandowska Araś - Rypin i okolice.
Poddaję pod rozwagę zamieszczenie tutaj na Forum oddzielnego tematu " Przewodnik drzew genealogicznych " kujawsko pomorskiego .
W Nowościach do tej pory zamieszczono artykuły i to dobre o sześciu drzewach naszych rodzin.
Mam taki dezyderat:
Dobrze by było aby umieścić na Forum taką wielką pracę .Przewodnik po drzewach genealogicznych kujawsko-pomorskiego .
Nie ma na żadnym z Towarzystw podobnego wyczyny ani inicjatywy.
90 % nas prowadzi drzewa poufnie zachowując prywatność ale mozna informację o drzewach opracowac w taki sposób aby jednocześnie ta prywatnść została zachowana a jednocześnie byłby sygnał i dla potomnych ,że ktoś z nas takie drzewo opracowywał .
Nie ma tego dużo .
Szacuję iż w kujawsko pomorskim nie znajdziemy więcej jak 200 drzew geenalogicznych .
Zazym podobną inicjatywe sie opracuje dobrze byłoby opracować schemat takiej formułu aby takie info miało informacje główne o drzewie oparte na " Wywodzie przodków " tak aby nadawało się do umieszczenia publicznie a jednocześnie aby stanowiło informację o zrobionym dziele .
Częśc takich dzieł wydawana jest w formie książkowej .Ale nie każdy porwie się na wydawnictwo.
Ja w swojej bibliotece mam około 20 takich książek .ale mam wrażenie ,że 90 % drzew nie znajdzie się w wydawnictwach .
Może warto opracować założenia takie Przewodnika ?
Pozdrawiam
W Nowościach do tej pory zamieszczono artykuły i to dobre o sześciu drzewach naszych rodzin.
Mam taki dezyderat:
Dobrze by było aby umieścić na Forum taką wielką pracę .Przewodnik po drzewach genealogicznych kujawsko-pomorskiego .
Nie ma na żadnym z Towarzystw podobnego wyczyny ani inicjatywy.
90 % nas prowadzi drzewa poufnie zachowując prywatność ale mozna informację o drzewach opracowac w taki sposób aby jednocześnie ta prywatnść została zachowana a jednocześnie byłby sygnał i dla potomnych ,że ktoś z nas takie drzewo opracowywał .
Nie ma tego dużo .
Szacuję iż w kujawsko pomorskim nie znajdziemy więcej jak 200 drzew geenalogicznych .
Zazym podobną inicjatywe sie opracuje dobrze byłoby opracować schemat takiej formułu aby takie info miało informacje główne o drzewie oparte na " Wywodzie przodków " tak aby nadawało się do umieszczenia publicznie a jednocześnie aby stanowiło informację o zrobionym dziele .
Częśc takich dzieł wydawana jest w formie książkowej .Ale nie każdy porwie się na wydawnictwo.
Ja w swojej bibliotece mam około 20 takich książek .ale mam wrażenie ,że 90 % drzew nie znajdzie się w wydawnictwach .
Może warto opracować założenia takie Przewodnika ?
Pozdrawiam
Ryszard Welka
Przewodnik 2
A może gdyby zebrać skorowidz takich drzew namówić wydawnictwo na wydanie takiego przewodnika po drzewach genealogicznych kujawsko-pomorskiego ???
Najpierw taki skorowidz mógłby powstać .
Gdyby założyc znalazło sie 50 do 100 autorów takich drzew mozna by się pokusic o formularz opisu takiego drzewa .
Wtedy można by wydac treść takiego przewodnika ."Kto jest kim ."
Onego czasu coś podobnego wydano w Ciechanowskim na podobnej zasadzie .
Informacje w tamtym przewodniku były krótkie i obejmowały około 200 rodzin ciechanowskich .
A może gdyby zebrać skorowidz takich drzew namówić wydawnictwo na wydanie takiego przewodnika po drzewach genealogicznych kujawsko-pomorskiego ???
Najpierw taki skorowidz mógłby powstać .
Gdyby założyc znalazło sie 50 do 100 autorów takich drzew mozna by się pokusic o formularz opisu takiego drzewa .
Wtedy można by wydac treść takiego przewodnika ."Kto jest kim ."
Onego czasu coś podobnego wydano w Ciechanowskim na podobnej zasadzie .
Informacje w tamtym przewodniku były krótkie i obejmowały około 200 rodzin ciechanowskich .
Ryszard Welka