Zostawiam wiadomość dla Pani, która telefonowała dziś do mnie przed godziną czternastą.
Etymologia nazwisk (mam nadzieję, że za wiele nie przekręciłam)
Bazan 1685 - od bażant, z gwarowego bażanek.
Dąbrowski 1386 - od nazwy miejscowej Dąbrowa lub Dąbrówka.
Kopciowski 1454 - od nazwy miejscowej Kopciowice (katowickie, gmina Mysłowice).
Kopeć 1386 - od kopeć ‘dym z sadz±’; od kopcić ‘dymić’, kopiec ‘wzniesienie’.
Łyciuk - w grupie nazwisk pochodzących od łyko ‘więzy, pęta; kora drzewna’, w pochodnych też od łykać, łycać ‘hycać, skakać’, też ‘szlochać’.
Źródlo: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Satko - od gwarowego satać ‘bardzo płakać’, może też od szata.
Sitarz 1383 - w grupie nazwisk pochodzących od sito ‘narzędzie do przesiewania materiałów sypkich’, też od sitowie ‘roślina trawiasta rosnąca na mokrym podłożu’; od sitarz ‘rzemieślnik wyrabiający sita’, też ‘grzyb, gatunek maślaka’.
Wichrowski 1632 - od wicher ‘gwałtowny wiatr’, dawniej też ‘człowiek o niespokojnym usposobieniu’; może też od niemieckich nazw osobowych Wicher, Wiecher, te od imienia złożonego Wig + heri.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Etymologia nazwisk
Moderator:ewaduch
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa Szczodruch
Ewa Szczodruch
Re: Etymologia nazwisk
Jeszcze dla p. Aliny:
Kopcik 1581 - w grupie nazwisk pochodzących od kopeć ‘dym z sadz±’; od kopcić ‘dymić’, kopiec ‘wzniesienie’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Swatko - od swat ‘pośrednik przy zawieraniu małżeństwa; starosta weselny’.
Źródło:Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Kopcik 1581 - w grupie nazwisk pochodzących od kopeć ‘dym z sadz±’; od kopcić ‘dymić’, kopiec ‘wzniesienie’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Swatko - od swat ‘pośrednik przy zawieraniu małżeństwa; starosta weselny’.
Źródło:Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa Szczodruch
Ewa Szczodruch