Pomogła: 6 razy Dołączyła: 19 Mar 2009 Posty: 388 Skąd: Toruń / Białystok
Wysłany: 2009-03-26, 13:11
Witaj Wojtku
Gordon (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Gordian. Imię znane w Polsce ze źródeł od XIII wieku pochodzenia łacińskiego od Gordianus, to od nazwy miasta Gordio.
Etymologię tego nazwiska można wywodzić też od nazwiska szkockiego Gordon.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
W 1828 roku Laskowice kupił Franciszek Gordon. Rodzina Gordonów wywodzi się ze Szkocji, skąd przybyła być może z grupą emigrantów, dysydentów religijnych, którzy schronili się w Polsce przed prześladowaniami ze strony kościoła kalwinistycznego. Wspomniany Franciszek Gordon w latach 1840 - 1860 wzniósł neogotycki pałac i zbudował budynki gospodarcze. Jeden z nich, pochodzący z 1848 roku, zachował się do dziś. Jest to piętrowy budynek folwarczny z kwadratową wieżą na kalenicy dachu.
Pałac położony był w północnej części parku i stał na Wzgórzu Zamkowym, z którego roztaczał się widok na leżące kilkanaście metrów niżej Jezioro Zamkowe. Zniszczony został w 1945 roku przez Polaków i Rosjan, w odwecie za zaangażowanie się jego właścicieli po stronie faszyzmu. .II wojna światowa odcisnęła dramatyczne piętno na historii rodu Gordonów: trzech synów zginęło. Franz poległ już w pierwszych dniach najazdu Niemiec na ZSRR (Baranowicze, 30 czerwca 1941), Adolf jako lotnik zginął pod Noworosyjskiem( 20 kwietnia 1943), Eberhard stracił życie na Śląsku (29 stycznia 1945), a ocaleni z pożogi wojennej córka i syn wyjechali do Niemiec
zrudlo wiki
_________________ szukam info o Jasinskich-Jasienskich, Kutta, Radzikowskich, Dabrowskich
tereny: pomorza, kujawsko-pomorskiego
Interesuja mnie tylko te tereny i ich historia
_________________ szukam info o Jasinskich-Jasienskich, Kutta, Radzikowskich, Dabrowskich
Ostatnio zmieniony przez Martinus 2009-11-01, 10:44, w całości zmieniany 2 razy
niewiem czemu tali niewyrazna ale jak sie nacisnie to sie zgadza
47320.jpg Palac w laskowicach
Plik ściągnięto 132 raz(y) 77,06 KB
Ostatnio zmieniony przez Martinus 2009-11-05, 15:47, w całości zmieniany 1 raz
witam
Znalazlem w trakcie spisywania ksiag Bzowa znowu zapiski o Gordonach
Ale Ci sa tez nobles czyli chyba Ci z sukenkami sa to starsze zapiski z ok. 1756 r
z tego co widze chodzi o tego potomka
Josefa Gordon
Jüngere Linie: John Gordon aus dem Haus Coldwells wanderte im Jahr 1716 nach Polen aus. Dessen Sohn Joseph von Gordon, später königlich preußischer Oberstleutnant, erhielt am 20. Oktober 1760 in Stargard die preußische Bestätigung seiner Abstammung vom schottischen Adelsgeschlecht
pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez Martinus 2009-11-30, 16:05, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum