Od jakiegoś czasu szykuję się i zbieram materiały do wydania książki o tematyce genealogii swojego rodu .
Projekt podzieliłem na trzy etapy ":
1. Usystematyzowanie materiałów źródłowych
2.Zaprojektowanie koncepcji dzieła
3.Napisanie dzieła
Drogą do sukcesu jest zaznajomienie się z dziełami innych autorów ,którzy podjęli się takiego dzieła .
Od jakiegoś czasu skrzętnie śledzę i czytam takie dzieła .
Otrzymuję też często od innych genealogów tego typu książki zupełnie gratis ,
A inne kupuję.
Ja chciałbym w tym wątku wyspecyfikować dzieła o takiej tematyce innych twórców .
Proszę o pomoc tych ,którzy spotkali się z innymi książkami o tematyce genealogii rodzinnej i podanie autorów i tytułów .
Staram się czytać wszystko w tej dziedzinie .
Myślę ,że taki wykaz byłby warsztatem dla każdego ,mającego koncepcję wydania takiego dzieła .
Oto to co ja otrzmałem i przeczytałem ( będę na bieżąco uzupełniał)
1. Chronologicznie pierwszą pozycją była książka Pani Małgorzaty Nowaczyk - Poszukiwanie przodków Genealogia dla każdego
....pół książki zawiera własna genealogia rodzinna
2.Tadeusz Garczyński Dorpowscy w Prusach Królewskich i Wielkopolsce Studium genealogiczne
3.Tadeusz Izbicki Niech nasz krąg trwa Izbiccy znad Wigier
cdn
Wydane genalogie rodzinne
Wydane genalogie rodzinne
Ryszard Welka
Re: Wydane genalogie rodzinne
Witam :)
Mam "Wileńskie, nowogródzkie, poleskie wspomnienia" Piotra Pawła Tymańskiego z epizodami wojennej i powojennej tułaczki rodziny Autora na tle historyczno - geograficznej charakterystyki Polesia.
Bardzo pięknie napisane dzieje rodziny i dzieje wschodnich ziem Drugiej Rzeczypospolitej z biografiami sławnych Polaków wywodzących się z Kresów Wschodnich. Jeżeli nie znasz, a chciałbyś zajrzeć - wiesz, gdzie mnie znaleźć ;)
Mam "Wileńskie, nowogródzkie, poleskie wspomnienia" Piotra Pawła Tymańskiego z epizodami wojennej i powojennej tułaczki rodziny Autora na tle historyczno - geograficznej charakterystyki Polesia.
Bardzo pięknie napisane dzieje rodziny i dzieje wschodnich ziem Drugiej Rzeczypospolitej z biografiami sławnych Polaków wywodzących się z Kresów Wschodnich. Jeżeli nie znasz, a chciałbyś zajrzeć - wiesz, gdzie mnie znaleźć ;)
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa Szczodruch
Ewa Szczodruch
Re: Wydane genalogie rodzinne
Pozycja 5
Historia genealogiczna Jamiołkowskich
autor-Jerzy Antoni Jamiołkowski
dostępna w bibliotekach cyfrowych
Praca przykładowa i niełatwa ale dla mnie także przykładowa .
Pozycja 6
Joanna Szczepkowska
Kto ty jesteś
Początek sagi rodzinnej
Jeszcze nie czytałem ale zamierzam poznać to podejście .
będę szukał innych i czytał .
...
Historia genealogiczna Jamiołkowskich
autor-Jerzy Antoni Jamiołkowski
dostępna w bibliotekach cyfrowych
Praca przykładowa i niełatwa ale dla mnie także przykładowa .
Pozycja 6
Joanna Szczepkowska
Kto ty jesteś
Początek sagi rodzinnej
Jeszcze nie czytałem ale zamierzam poznać to podejście .
będę szukał innych i czytał .
...
Ryszard Welka