|
Encyklopedia. |
| Autor |
Wiadomość |
Wojciech

|
Wysłany: 2009-04-05, 11:50 Encyklopedia.
|
|
|
Jakże wiele pomysłów drzemie w głowach genealogów.
Chciałbym zaspokoić potrzeby pojawiające się na forach. Potrzeby które nie zawsze można ubrać w postać bazy czy spisu na forum. Więc na wzór projektów internetowych jak wikipedia chciałem oddać w użytkowanie wszystkim genealogom, niezależnej encyklopedii tematycznej.
Najlepiej operować na przykładzie, więc odniosę się do pomysłu gromadzenia danych związanych z daną parafią.
Genepedia służyłaby do gromadzenia danych/informacji przez "każdego", a forum do wymiany uwag i dyskusji. uporządkowałoby by to szereg informacji rozproszonych po setkach postów na forum. Zarazem każdy ma wpływ na strukturę i zakres informacji.
Jako że jesteście mi najbliższymi proszę was o zdanie na temat takiego pomysłu. |
_________________ www.szefler.org / www.genepedia.pl |
| Ostatnio zmieniony przez Wojciech 2009-04-27, 16:16, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
AniaG

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 28 Cze 2008 Posty: 150 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2009-04-05, 13:12
|
|
|
Czy to byłoby w ramach naszej strony, czy otwarta encyklopedia.
Może taka otwarta encyklopedia genealogiczna spopularyzowałaby genealogię? Tylko czy będzie tylu odważnych i chętnych, którzy będą chcieli tworzyć takie dzieło? Czy znajdą się ludzie z dużą wiedzą historyczną, geograficzną genetyczną i inną, którzy będą chcieli być "jednym z wielu". W takim dużym dziele nie widać zasług i wkładu pojedynczych osób, a nie każdy chce swoją wiedzę przekazywać bezimiennie. To są tylko moje myśli na początek.
Bardzo bym chciała, żeby znalazło się wielu zapaleńców do tego dzieła.
Przybliż bardziej Twoje propozycje, żeby były jasne nawet dla laików.
Pozdrawiam |
_________________ Anna Gabor
Poszukuję nazwisk: Gabor, Romanowski, Brochocki, Gacki, Jurkiewicz, Leksandrowicz, |
|
|
|
 |
Wojciech

|
Wysłany: 2009-04-05, 13:24
|
|
|
Moim zamysłem jest tworzenie encyklopedii nie jako dzieła bezimiennego , wręcz przeciwnie honorowanie wszelkich praw autorskich, zasług i wkładu dokładnie tak jak to jest na innych wolnych encyklopediach.
Wkład każdego autora zostanie zapisany i uwidoczniony.
Autorem może być osoba fizyczna jak i grupa, jak i towarzystwo.
Wkład taki zostaje opatrzony informacją (otwarta licencją) że każdy kto chce wykorzystywać taki materiał ma do tego prawo ale musi właśnie uhonorować autorstwo materiału.
Z powyższej też racji nie można przypisać autorstwa encyklopedii do jednej osoby czy towarzystwa.
To Społeczność genealogów ma decydować o zakresie i zawartości encyklopedii. |
|
|
|
 |
AniaG

|
Wysłany: 2009-04-05, 16:35
|
|
|
Wojciech,
Dziękuję za odpowiedź. Pomysł mi się podoba.
Ania |
Poszukuję nazwisk: Gabor, Romanowski, Brochocki, Gacki, Jurkiewicz, Leksandrowicz, |
|
|
|
 |
Wojciech

|
|
|
|
 |
Wojciech

|
Wysłany: 2009-04-09, 12:13
|
|
|
Pierwsze koty za płoty, utworzyłem kilka stron pomocy dla edytorów, i wprowadziłem pierwsze hasła, odnośniki, aby dać namacalnie pokaz co można zrobić, dobrym zalążkiem jest hasło ;) (prawda Józefie )meszne |
|
|
|
 |
Józef Święcicki

|
Wysłany: 2009-04-09, 14:16
|
|
|
Przyznaję, że do stron pomocy dla edytorów nie zaglądałem, ale gdy wczoraj chciałem dodać-uzupełnić hasło >meszne< dowiedziałem się że nie mam uprawnień... i zrezygnowałem.
Jakby nie patrzeć - jakieś przynajmniej małe warsztaciki wydają się niezbędne... oczywiście nie przed świętami... |
_________________ Z pozdrowieniami
Józef Święcicki
Szukam/mam: Święcicki oraz Dobrzański, Gromadzki, Kalinowski, Nakonowski, Rosiński, Sowiński, Szlejter i inne... |
|
|
|
 |
Wojciech

|
Wysłany: 2009-04-09, 15:27
|
|
|
Tak zgadza się, uprawnienia są nadawane automatycznie każdemu kto się zarejestruje, ma to uchronić przed dwoma rzeczami:
- anonimowością i zmianami robionymi przez "nie wiadomo kogo"
- celowym wandalizmem
a warsztaty w przygotowaniu....
Jak macie pytania piszcie, będzie mi prościej wtedy sprostać waszym oczekiwaniom. |
|
|
|
 |
Wojciech

|
Wysłany: 2009-04-30, 12:30
|
|
|
Aniu!
Widzę że czynisz pierwsze kroki wpisując hasło i radzisz sobie wyśmienicie.
Proszę jedynie pamiętaj o dodaniu hasła do jakieś kategorii.
Aby hasło nie było tak zwaną "sierotką"
w przypadku twojej edycji czyli Kataster dodaj do kategorii Hasła
Po prostu na końcu dodaj to: [[Kategoria:Hasła]] |
|
|
|
 |
AniaG

|
Wysłany: 2009-04-30, 12:53
|
|
|
Dziękuję, udało się.
Czy te podlinkowane słowa, które utworzyły strony też trzeba im dodać "hasła"? |
|
|
|
 |
Wojciech

|
Wysłany: 2009-04-30, 12:56
|
|
|
To jest właśnie proces tworzenia encyklopedii !!!
Bardzo dobrze że tworzysz potrzebę budowy nowych haseł, poprzez właśnie takie podlinkowanie.
Ja mam podejście takie:
- jeśli dysponuje wiedzą tworzę opis tych haseł,
- jeśli nie dysponuje wiedzą tworzę tylko takie linki i mam nadzieje że ktoś kto nie ma pomysłu na nowe hasło ale dysponuje wiedzą kiedyś utworzy to hasełko :)
Zapomniałem dodać że właśnie w menu są Potrzebne Strony i im więcej jest odnośników tym bardziej strona jest potrzebna :).... |
| Ostatnio zmieniony przez Wojciech 2009-04-30, 12:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AniaG

|
Wysłany: 2009-04-30, 13:13 dyskusja
|
|
|
Co to znaczy strona " dyskusja kategorii Herby"
w porównaniu z "Heraldyka"?
Chodzi mi o to, co znaczy dyskusja, a co słowo bez dyskusji?
Jakoś nie umiem wyjaśnić o co mi chodzi. Może jednak zrozumiesz.
Mówiłam, że tępy uczeń Ci się trafił. |
|
|
|
 |
Wojciech

|
Wysłany: 2009-04-30, 13:23
|
|
|
Już tłumacze:
każde nowo utworzone strona z "hasłem" otrzymuje tak zwaną podstronę o nazwie Dyskusja: są to puste strony które służą prowadzeniu ewentualnej dyskusji na temat treści hasła, przecież ktoś może mieć inne zdanie lub inną propozycję i temu właśnie służy podstrona dyskusja. |
| Ostatnio zmieniony przez Wojciech 2009-04-30, 13:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wojciech

|
Wysłany: 2009-05-04, 22:23
|
|
|
W "długi" weekend trochę się popracowaliśmy, zaktywizował się 'genepedysta' i pojawiła się cała masa nowych stron.
Zainspirował mnie on i materializuje się pomysł słownika wielojęzycznego dla haseł genealogicznych, nawet takich banalnych, więc jeśli dysponujecie wiedzą językową możecie wspomóc budowę tego słownika.
Pierwsza propozycja wpisu to proste angielskie słowo Search (szukaj) |
|
|
|
 |
AniaG

|
Wysłany: 2009-05-06, 21:18 Pusta strona i co dalej?
|
|
|
Wojtku, ja się chyba tego nie nauczę.
Jak otworzę Pustą stronę, to mam :
Pusta
Z Genepedia
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
* wejdź do edycji tego artykułu
* zmień słowo TYTUŁ na nazwę swojego artykułu
* zapisz
* kliknij na link do swojego artykułu - znajdziesz się w edycji :)
Polish Genealogical Society of America
Jest polecenie
zmień słowo TYTUŁ na nazwę swojego artykułu
O które słowo chodzi?
Co znaczy Polish Genealogical ......... w nawiasach.
Zdawało mi się, że opanowałam wprowadzanie nowych haseł i znów nic.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|